BİTKİSEL VE HAYVANSAL ÜRETİM BÖLÜMÜ

SERACILIK PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

Bölge ve ülke tarımına üretken, araştırmacı, özgüven sahibi, etik değerlere duyarlı, ilgili sektörlerin gelişimine katkı sağlayan, toplumda sosyo-kültürel hayata katkı sağlayan, yeterli teknik eğitim, bilgi ve becerisine sahip, değişen koşullara uyum sağlayan, teknolojik gelişmeleri takip eden nitelikli bireyler yetiştirmek programımızın misyonudur.

Mezunları iş dünyası tarafından tercih edilen, yenilikçi, sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip, bünyesinde yer almaktan gurur duyulan, bölge insanının ufkunu açacak gelişmelere önayak olan, öğrenci tercihlerinde ilk sırada yer alan bir program olmak en temel vizyonudur.

 

TARİHÇE

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü (BHÜB), Seracılık Programı Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2009 yılında kurulmuştur.

 

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü bünyesinde yer alan Seracılık Programı, tarım sektöründe seracılık alanında uzmanlaşmış, yenilikçi, donanımlı ve çağdaş tarım teknikleri, sera yönetimi ve bitki yetiştirme konularında bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler.

Programımızdaki AR-GE çalışmaları, tarım sektöründe verimliliği artırmayı, çevresel sürdürülebilirliği desteklemeyi, teknolojiyi kullanmayı ve yenilikçi tarım uygulamalarını teşvik etmeyi amaçlar. Bu doğrultuda laboratuvar ve uygulama alanlarımızda yürütülen bilimsel etkinlikler, ulusal ve uluslararası projeler ve bunların çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım gibi çalışmalarla birlikte üniversite-sanayi iş birliklerini geliştirerek, ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.
 
Programımız, öğrencilerin teorik bilgilerini pratik uygulamalarla destekleyerek sektöre hazır mezunlar yetiştirmeyi amaçlar. Bu doğrultuda öğrencilere, sera içi teknolojiler, bitki besleme, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konularda bilgi ve deneyim kazandırmak için çeşitli uygulamalı projeler ve staj imkanları sunulmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüzde iki yıllık eğitim veren Seracılık Programcılığı Önlisans programından oluşmaktadır.  Uygulama gerektiren mesleki dersler BHÜB laboratuvarlarında ve yüksek tünel seralarda uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Öğrenci uygulamaları yanı sıra bilimsel araştırmalar ve uygulama derslerinde kullanılan 2 adet yüksel tünel serası bulunmaktadır ve bu yüksek tünellere ait teknik özellikler aşağıdadır.

Gotik çatılı sera 3.6 m mahya yüksekliği, 38.2 m uzunluğunda ve 7.8 m genişliğinde ve örtü malzemesi tek katlı PE’dir. Plastik seranın iskelet malzemesi 50 mm çapında galvanize borulardan üretilmiştir. Bu iskelet malzemeleri sera uzunluğunca, U şeklindeki profillerle birleştirilerek sera iskeleti kurulmuştur. Örtü malzemesi olarak kullanılan PE plastik bu profiller üzerine klipslerle tutturulmuştur. Temel olarak iskelet malzemesinin toprağa gelen kısımlarını, 20x30 cm boyutlarında silindirik beton temel ayakları kullanılmıştır. Seranın dik yan yüzey yüksekliği 2.2 m ve çatı makasları aralıkları 2.0 m’dir.

Seranın ön ve arka yüzeylerindeki kapılarının yüksekliği 1.96 m, genişliği 2.05 m ve alanı 4.02 m2’dir. Seranın yan yüzeylerinde bulunan havalandırma açıklıkları iki parça şeklinde ve birbirinden bağımsız ve bir yerden açılıp kapanmaktadır. Havalandırma açıklıklarının her birinin uzunluğu 16.5 m yüksekliği 0.9 m ve toplam 14.85 m2’dir. Seranın bir yan yüzeyinde bunun iki katı 29.7 m2 havalandırma açıklığı bulunmaktadır.

Sera iç ve diş iklim verilerinin takibi için;

İç ve dış sıcaklık ve nem transmitteri ile sera dışında yağış ölçüm cihazı ve bu cihazlardan gelen verileri toplamada kullanılan veri kayıt cihazı,

Bir güneş kollektörü, bir güneş paneli, bu kollektör ve panel kış aylarında, sera toprağının ısıtılmasına ve yaz aylarında dezenfeksiyonuna yardımcı olmaktadır.

Uygulama seraları dışında Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Bölüm Laboratuvarı ve İklim Odası bulunmaktadır. Laboratuvarda saf su cihazı, etüv, bitki öğütücü, hassas terazi, çeker ocak, EC metre, pH metre vb araç gereç bulunmaktadır.

 

       

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

İki yıllık eğitim sonunda yapılan DGS  (Dikey Geçiş Sınavı)  ile geçiş yapılabilecek lisans programları ise şunlardır:

  • Bahçe Bitkileri
  • Bahçe Bitkileri Üretimi ve Pazarlaması
  • Bitki Koruma
  • Bitkisel Üretim ve Teknolojileri
  • Tarla Bitkileri
  • Toprak Bilimi ve Bitki Besleme

Ayrıca; Anadolu Üniversitesi Açıköğretim İktisat Fakültesi veya İşletme Fakültesi lisans programlarına sınavsız kayıt yaptırıp dört yıllık fakülte diploması alabilirler.

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

1.Kamu kurum ve kuruluşları: Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri ve Belediyeler. 2.Tarımsal Amaçlı Kooperatifler: Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış Kooperatifleri ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri. 3.Özel Sektör İşletmeleri: Sebze, meyve ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri, mantarcılık işletmeleri ve seralar, tohum ve zirai mücadele ilaçları bayilikleri. 4.Kendi işletmeleri: Sebze, meyve ve süs bitkileri üretim ve pazarlama işletmeleri ile zirai mücadele ilaçları bayiliği (Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlüklerinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarında ve özel kuruluşlarda zirai mücadele hizmetlerinde en az üç yıl çalışmış ve sınavda başarılı olanlar) açabilirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrenciler, bir yıl süreli yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, kayıt olduğu programa ilişkin derslerin verildiği dönemden başlamak üzere, her dönem için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmaksızın öğrenim süresi iki yıl olan Önlisans programlarını azami dört yıldır. Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajlarını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir. Bir öğretim yılı (akademik yıl) güz ve bahar olmak üzere iki yarıyıldan oluşur. Güz ve bahar yarıyıllarından her birinin normal süresi en az yetmiş öğretim günüdür. Yarıyıl sonu sınavları bu sürelere dâhil değildir. Senato gerekli gördüğü hallerde yarıyıl sürelerini uzatabilir. Her öğretim yılının akademik takvimi, Senato tarafından belirlenir ve ilan edilir.  Öğrenciler, akademik takvimde belirtilerek ilan edilen tarihlerde, her yarıyıl kayıtlarını yenilemek zorundadır. Akademik takvimde belirlenen süre içinde kaydını yenilemeyen öğrenciler derslerin başlamasından itibaren ders ekleme-çıkarma süresi sonuna kadar başvururlar ve mazeretlerinin ilgili program koordinatörlüğü/bölüm başkanlığı tarafından uygun görülmesi halinde ders kaydı yaptırabilirler. Sınavlar, tam not 100 üzerinden değerlendirilir. Bir dersin yarıyıl/yılsonu notu; ara sınavın veya ara sınavların aritmetik ortalamasının %30’u ile yarıyıl/yılsonu sınavında veya bütünleme sınavında alınan notun %70’inin toplamıdır. Başarı notu; Bir dersten başarılı olmak için yarıyıl/yılsonu veya varsa bütünleme sınavı sonucunun 100 üzerinden en az 50 olması ve yarıyıl/yılsonu notunun 100 üzerinden en az 60 olması zorunludur.

 

AKADEMİK LİSTE

Prof. Dr. Funda ERYILMAZ AÇIKGÖZ, Bölüm Başkanı

Doç. Dr. Elif YÜKSEL TÜRKBOYLARI

Dr. Öğretim Üyesi Sevilay GÜL, Bölüm Başkanı Yardımcısı

Öğr. Gör. Dr. Emre TAHTABİÇEN, Bölüm Başkanı Yardımcısı

Öğr. Gör. Dr. Funda ÖZDÜVEN